῾nasienie buka, bukiew᾿: z buka toto nasinia to bukoṷ, to zberały ï iły me ta jak cuk´erkы, y suszыły ałe ne znam szto s toho robyły, a ot toho hoṷoṷa boliṷa jak sia najiṷ PM15
- buk ῾buk᾿: buk maṷ kṷitia takie, takie osiṷe kṷitia bыṷo takie fest kṷitia bыṷo osiṷe nazyṷały daṷno i potim na tim bыṷa bukwia tota taka, nasinia takie bыṷo SF36
Owoce buka z czasem przybierają postać twardej, pokrytej kolczastymi wyrostkami torebki, w której znajdują się trójgraniaste orzeszki zwane bukwią. W produkcji nasion buki wykazują bardzo silną cykliczność – co 5 do 8 lat występuje obfite owocowanie i wówczas mamy do czynienia z tzw. latami nasiennymi. Orzeszki bukowe zjadane były kiedyś jako leśny rarytas. Były także wykorzystywane dawniej do tłoczenia cennego oleju, a nawet do produkcji chałwy.
Nasiona mają właściwości przeciwbiegunkowe i ogólnie wzmacniające. Po uprażeniu można przyrządzić z nich smaczną kawę. Jedzone na surowo mają właściwości przeciwbólowe i uspokajające. Należy jednak zachować umiar, bowiem w większych ilościach mogą powodować zawroty głowy, działają już odurzająco i toksycznie.