῾paciarka, potrawa gotowana na rzadko na wrzątku z pszennej razowej mąki᾿: ja bыm ziwa y teper czыru, ja l´ubl´u czыr PM15; y sia iṷo z moṷokom tot czыr ED24
- maszczenыj ῾zaprawiony tłuszczem᾿:a jak ni to bыṷ zas czыr maszczenы, takы jamkы sia robyṷo f seredyni w tałeryku, daṷa-s tam masṷa abo daṷa-s soṷonynы natopłenoj SF36; k´esełycia bыṷa barz smaczna, bo bыṷa maszczena łenom, z łenu olijom MŁ39
- obabraty sia ῾opaprać się, wybrudzić się, np. błotem᾿:dity ne chtiły isty czыr, że sia im fl´aky opaprjut SF36, ndk babraty sia
Dawniej w Beskidzie Niskim czyr, zwany również paciarką lub paciarą, był częstą potrawą, szczególnie przygotowywano go na śniadanie. Nie należał jednak do ulubionych potraw dzieci, a do dzisiaj mało kto wspomina go ze smakiem.
Składniki:
* 1 l wody
* mąki razowa pszenna z pełnego przemiału
* ok. ½ łyżeczki soli
* mleko
Gotujemy wodę. Na gotującą się wodę powoli wsypujemy mąkę energicznie mieszając, najlepiej drewnianą mątewką. Chwilę pogotować ciągle mieszając. Gotowa potrawa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Podawać z zimnym mlekiem wlanym na talerz do paciarki.