hałuszkы (галушкы)

῾rodzaj klusek, łazanki᾿: bokluskы drïbnytobыłytakы uskы krajeny, ahaṷuszkы tobыłykrajanyftakы kostkы, takieṷeksze, tajaktepernazywajutṷazankы ED24

W Beskidzie Niskim bardzo często wykorzystywano w kuchni ziemniaki. Popularną potrawą wśród Łemków do dnia dzisiejszego są tzw. hałuszky, które u pogórzańskich sąsiadów zwą się mordoniami. To potrawa o różnych wariantach, zarówno w składzie, jak i wykonaniu. Poniżej tradycyjny przepis z Bielanki:

Składniki:

*surowe ziemniaki

*mąka pszenna

*sól

Ziemniaki zetrzeć ręcznie na tarce o oczkach jak na placki ziemniaczane, następnie zlać wodę, a powstały krochmal połączyć z ziemniakami. Następnie dodać mąki pszennej tyle, że gdy wykładamy ciasto drewnianą łyżką na gorącą, osoloną wodę i kluski się nie rozlatują to znaczy, że dobre, a jak się rozlatują, to trzeba dodać jeszcze mąki. Im bardziej gęste ciasto, tym twardsze kluski wyjdą. Kluski pogotować dłuższą chwilę po wypłynięciu na wierzch, aby nie za długo. Gotowe hałuszki wyciągać cedzakiem i odstawić na moment. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka, lekko posoloną cebulę, którą łączymy z kluskami. Dla smaku można jeszcze dosolić. W wersji „na bogato” okrasić masłem lub słoninką. Może się jednak zdarzyć, że hałuszkami określa się również rodzaj klusek typu łazanki.