humiłkы (гумівкы)

῾rodzaj potrawy z sera᾿:humiṷkы, to zo sыra robysz takoho suchoho, mjatu sia tam uysuszыṷo, uymiszaṷo z jajcom, posołyṷo sia i daṷo sia do brandury, żeby sia zapekṷa tak kucicia. To na Perszu Matku Biżu robyły wse w nas w Bil´anci SF36

  • Persza Matka Biża ῾święto Wniebowzięcia Marii Panny (28 sierpnia)᾿: na [Perszu] Matku Biżu budeme maty nowy choruhṷy, to na Uspeń:a bude w serpny SF36, zob. Druha Matka Biża
  • sыr ῾ser, twaróg᾿: ta na zыmu skwadały l´ude masṷo, sыrom prykṷadały, do takoho antaṷoczka maṷoho PM15

Humiłky albo homiłky stanowiły dość częstą i smaczną potrawę podawaną w Beskidzie Niskim. W Bielance jest to tradycyjna potrawa podczas święta Matki Boskiej Zielnej obchodzonego 28 sierpnia, której nie mogło zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki:

*1 kg tłustego białego sera

*5 jajek

*2-3 garści świeżej mięty (najlepiej dać w równych częściach mięty świeżej i suszonej)

*sól

Ser z jajkami wyrabiamy na gładką masę, do której dodajemy miętę. Formujemy zgrabne niewielkie kulki, które rozkładamy na blasze, następnie wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Po mniej więcej 45 minutach, gdy kulki się zarumienią wyjmujemy i odstawiamy na pół dnia w ciepłe, suche miejsce.