῾szczaw᾿:kwasznycia, szczaṷ to jestPM37
Wczesną wiosną oraz latem w kuchni Beskidu Niskiego króluje zupa szczawiowa. To tradycyjna zupa łemkowska często gotowana w okresie wielkopostnym oraz na przednówku, gdy dawniej brakowało jedzenia, a żywiono się tym, co zebrano. Jak sama nazwa wskazuje głównym składnikiem potrawy jest świeży, młodziutki szczaw zwany po łemkowsku kwasznycia.
Składniki:
*5 jajek
*2 litry wody lub bulionu warzywnego
*6 ziemniaków
*2 listki laurowe
*2 garści świeżego szczawiu
*5-6 ziarenek ziela angielskiego
*sól i pieprz
*kwaśna śmietana
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować razem z zielem, liściem, solą. Osobno ugotować jajka i ostudzić. Szczaw drobno posiekać, następnie krótko podsmażyć na maśle, aż zmieni kolor na oliwkowy, jeśli przesadzimy wyjdzie mniej aromatyczny. Jak ziemniaki zmiękną dodać podsmażony szczaw, pieprz i pogotować jeszcze wszystko ok. 10 min. Na koniec dodać pokrojone w grubą kostkę jajka i koniecznie śmietanę, która nadaje całości to coś.