῾rodzaj potrawy z jajek i mleka, rodzaj jajecznicy᾿: taki bыṷ prysmak wełykij czy do toj adzymkы czy naṷet do chliba na połe, to bыṷo takie mastyṷo, tot krochmal´ rozmiszały z moṷokom y toto sia zahotowyṷo ï zrobyṷo sia takie jak budyń, to mastyṷo sia nazyṷaṷo ED24
W zależności od sposobu wykonania efekt końcowy jest różny – w niektórych łemkowskich domach mastyło ma smak słonego budyniu, dlatego też czasem nazywane jest łemkowskim budyniem. W okolicach Bielanki będzie miało postać bardziej grudkowatej masy, zaś w okolicach Wysowej lub Brunar będzie bardziej już aksamitne, jak budyń. Niektórzy mieszkańcy Beskidu Niskiego do dzisiaj śmieją się, że jest to oszczędna wersja jajecznicy, bowiem dysponując nawet dwoma jajkami nakarmisz całą rodzinę.
Składniki:
*1 litr mleka
*1/2 litra wody
*4-5 kopiastych łyżek mąki
*5 jajek
*sól
*masło lub skwarki lub chleb
3/4 mleka zagotowujemy z wodą, zaś do pozostałej reszty mleka dodajemy mąkę, odrobinę soli i wszystko dokładnie mieszamy, następnie wlewamy na gotujące się mleko z wodą. Chwilę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Podajemy z chlebem, okraszone masłem lub skwarkami w wersji „na bogato”.