polyłka (поливка)

῾polewka᾿:warjanka bыṷa, taka jak połyṷka PM15; a ja znam cy daṷno robyły sos, połyṷku daku zrobyły taj i jusz SF36

  • czыr ῾paciarka, potrawa gotowana na rzadko na wrzątku z pszennej razowej mąki᾿: ja bыm ziwa y teper czыru, ja l´ubl´u czыr PM15; y sia iṷo z moṷokom tot czыr ED24
  • kiesełycia ῾rodzaj żuru owsianego᾿: k´esełycu sia robyt tak, bere sia wiṷsianu muku y sia rozrobyt… PM15
  • kropyk (nowsze) ῾kropik᾿ zob. woda zaprażana
  • kwasznycia ῾szczaw᾿:kwasznycia, szczaṷ to jestPM37
  • łewesz ῾zupa z ziemniakami i zasmażką᾿: a pamjataj, że komperiana zupa nazywaṷa sia łewesz, zaprażana taka ED24; łewesz, to taka komperiana zupa, kompery oskreptały i krajały na katul´cia, no tak na koliczka PM15
  • war, warianka ῾ugotowany kwas z kapusty i gorącej wody podbity mąką᾿: to bыṷ ṷar z boczkы, łem zahotoṷłeny ałe rospuszczenы ṷodom, żeby ne bыṷ takïj kṷasnы, i sia iṷo i zo surowym ṷarom sia iṷo kompery; no to taka warjanka bыṷa, taka jak połyṷka PM15
  • zupa ῾zupa᾿: ta zupa źbihṷa MŁ39
  • woda zaprażana ῾kropik᾿: zasmażku robyt sia na patelny, a potim hływasz do kropyku y masz jusz wodu zaprażanu SF36; tït krip omastyły, zapraszku zrobyły, hl´ały do toho, tam czestku (!) dały kus takie o, no i już bыṷo do chliba, i s komperiamy iły i s chlibom iły tot kropyk, w Pol´akoch kropik radyły a h nas woda zaprażana PM15

Wyraz polewka znany i używany był dawniej na określenie zupy, bez jakiegoś określonego przepisu lub nazwy. Współcześnie rzadko można usłyszeć już o polewce, a częściej o konkretnej zupie, np. pomidorowej czy fasolowej. W Beskidzie Niskim tradycyjnie spotkać można jeszcze takie polewki pod postacią np. zupy szczawiowej, gdzie podstawą, jak sama nazwa wskazuje, jest szczaw – kwasznycia, zbierany z beskidzkich łąk i jajka. To raczej zupa sezonowa i najlepiej smakuje właśnie wiosną oraz wczesnym latem. Zimową porą bardziej popularna jest warianka – przyrządzana z kiszonej kapusty. To potrawy niezwykle proste i zdrowe. Gospodynie dzięki nim dostarczają domownikom wiele substancji odżywczych i witamin. Dziś można posmakować już różnych wariantów, ale pierwotnie były to zazwyczaj zupy postne, bezmięsne. W niektórych miejscowościach popularna jest także zupa dyniowa, spożywana głównie jesienią i wczesną zimą. Znajdziemy w niej dużo potasu, wapnia, żelaza, magnezu itp. Jest niezwykle odżywcza, a przy tym mało kaloryczna.   

Znane są też polewki z owoców, np. z jabłek to jabczanka, a z gruszek hruszczanka.

Niezwykle specyficzną zupą jest kiesełycia, której nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole w chyżach łemkowskich w Beskidzie Niskim. Jest to rodzaj żuru owsianego, który podaje się jako jedną ze straw wigilijnych z ziemniakami, ale gotowanymi najczęściej w mundurkach.